Automotivarea – pasi mici catre succes

Automotivarea – pasi mici catre succes
27 Oct 2016

Automotivarea – pasi mici catre succes

Automotivarea este ablitatea noastra de a face ceea ce trebuie fara a fi influentati de catre cei din jur sau de o anumita situatie. Persoanele cu un puternic simt al automotivarii reusesc sa indeplineasca sarcini, sa ajunga la scopurile pe care si le propun fara a avea nevoie de motivatie din exterior.

Pe tine ce te motiveaza?

In teorie exista 2 tipuri de oameni - cei proactivi care sunt motivati de atingerea succesului si cei reactivi care sunt motivati de evitarea succesului. In practica, aproximativ 60-65% din oameni sunt atat reactivi cat si proactivi.

Putem spune ca avem momente in care ne simtim plini de energie, motivati si focalizati spre o destinatie si momente in care nu vrem sa iesim din casa, acele momente in care ne simtitm "lenesi". Automotivarea este un excelent instrument de dezvoltare personala cu ajutorul caruia putem sa micsoram durata si intensitatea momentelor in care nu suntem motivati sa facem nimic.

Este important sa te cunosti pe tine pentru a stii cum sa te automotivezi. In functie de tipul de personalitate si de nivelul de energie, putem actiona in directia cresterii automotivarii. Cuvintele pe care ti le spui atunci cand trebuie sa finalizezi ceva sunt foarte importante.  

Vestea buna este ca automotivarea este ca un muschi – cu cat o folosesti mai des cu atat devine mai puternica. Diferenta intre oamenii care ajung la succes si cei care doar viseaza la succes este modul in care aleg sa lucreze in directia scopurilor lor.

              Actioneaza!

Automotivarea este forta care te impinge sa faci lucruri. Ea poate fi educata atata timp cat stii cum sa te raportezi la propria persoana. Privind lucrurile din perspectiva externa este dificil de motivat o persoana pentru ca nu-i poti cunoaste motivele, doar ea poate sa-si cunoasca motivele si ce anume o determina sa actioneze intr-un sens sau altul.

Gandeste-te la ce te determina sa incepi si sa finalizezi un lucru. Fara sa pierzi din vedere destinatia finala fa-ti un plan de mici pasi pe care trebuie sa-I urmezi pentru a ajunge acolo.

Sfatul nostru? Fa pasii cat mai mici si mai usor de efectuat. In cartea “Getting things done”, David Allen propune impartirea sarcinilor in sarcini mai mici, atat de mici incat nici o sarcina sa nu mai para foarte complicata. Vrei sa scrii o carte? Ce-ar fi sa scrii cateva pagini pentru inceput. Vrei sa avansezi in cariera? Informeaza-ti intai cu privire la ce se cere pe piata in domeniul tau. Astfel ca atunci cand ai cateva momente libere sa poti sa faci o sarcina foarte mica si sa fi mai aproape de scopul tau.

Nu exagera:

Nu este recomandat sa lucram continuu la parametrii cei mai inalti, este benefic sa avem perioade intense si perioade mai putin intense. Dar este folositor sa stim sa ne canalizam energia pentru a face ceea ce este necesar sau ceea ce ne-am propus. Si tot aici trebuie sa mentionam ca automotivarea trebuie folosita in toate aspectele vietii noastre, de la afacerea noastra, la cariera, la familie si la hobby-urile noastre. Facand ceea ce ne place avem energie pentru a face ceea ce trebuie.

                De unde incepi?

Daniel Goleman a identificat 4 elemente care compun motivatia:

  • Vointa personala – dorinta de a te imbunatatii
  • Angajamentul fata de obiectivele personale sau organizationale
  • Initiativa, adica disponibilitatea de a actiona in fata oportunitatilor
  • Optimismul – capacitatea de a continua si de a urmari obiectivele in fata esecurilor.

Optimismul nu trebuie deloc neglijat. S-a descoperit ca o atitudine pozitiva si o stima de sine sanatoasa ajuta la obtinerea unor rezultate notabile. Persoanele care au o stima de sine ridicata sunt mai deschise spre dezvoltare, iti doresc mai mult sa invete si sa descopere lucruri noi, sa se perfectioneze. Astfel ca elementele mentionate de Goleman se imbina armonios si ne ajuta sa fim mai motivati.

In concluzie, daca simtim ca ne lipseste motivatia putem urmarii cei 4 factori si putem determina care este capitolul la care trebuie sa mai lucram. Este important sa ne inconjuram cu persoane determinate, care sa ne influenteze pozitiv. Daca acest lucru nu este mereu posibil, putem apela la o carte, un filmulet motivational sau, in functie de timpul disponibil, la cateva citate motivationale.

 

Cunosti pe cineva care ar putea fi interest de acest subiect? Foloseste unul din butoanele de mai jos pentru a trimite mesajul tau.

Contact

  • Strada Clucerului, Nr. 55, Sector 1, Bucuresti
  • (+4021) 222.00.29
  • 09:00 - 17:30
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Newsletter

Aboneaza-te acum la newsletter si nu rata oportunitatile pe care le-am pregatit pentru dezvoltarea carierei tale.

Numele trebuie sa contina doar litere.
Prenume invalid
Adresa de email este invalida.

Invalid Input
Numele trebuie sa contina doar litere E-mail invalid